Glukoz Ölçümü

Glukoz Ölçümü

Genel olarak karbonhidratlar, yağ ve proteinler beslenmenin temelini meydana getiren üç büyük besin grubu olmaktadır. Glukoz da karbonhidratların yapı taşı olmaktadır. Yunanca tatlı anlamına da gelen glikoz, vücudun temel enerji kaynağı olmaktadır. Günlük hayatımızda en başta üzüm olmak üzere birçok farklı meyvede çok yüksek oranda bulunmaktadır. Bu açıdan halk arasında üzüm şekeri şeklinde de isimlendirilir. Sağlık açısından fizyolojik faaliyetlerimizi çok iyi bir şekilde devam ettirebilmek için yeterli miktarda karbonhidrat tüketimi yapılmalıdır.

Genel olarak, unlu gıdalar, pirinç, patates, kuru yemişler, meyve çeşitleri çok yüksek oranda karbonhidrat içermektedir. Bu besinler sindirim kanalından geçtikleri süreçte çeşitli enzimatik faaliyetlerin sonucunda parçalanır ve yapı taşı olan glukoza dönüştür. Glukoz bağırsaklar tarafından emilip kana karışmaktadır. Buna bağlı olarak da kan şekeri olarak da isimlendirilir.

Kan ile taşınan glukoz bütün doku ve organlarda bir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ortamda gerekli olandan fazla miktarda glukoz olduğu zamana da ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılmak üzere de daha kompleks özellikte olan karbonhidratlara dönüştürülüp karaciğer ve kaslarda depolanır.

Genel olarak kandaki glukoz değeri; kanın plazma kısmı kullanılarak yapılan bir test ile ölçülmektedir. Hastane şartlarında hasta olan kişiden belli bir miktarda kan alımı yapılarak, laboratuvara gönderilmekte, laboratuvar ortamında da kanın plazma kısmında yer alan glukoz değeri hesaplanmaktadır. Sonra da bazı kabul görmüş kriterler ile karşılaştırılıp, uzman hekim tarafından yorumlanmaktadır. 

Genelde kan glikoz değerinin normalin alt sınırında olması hipoglisemi olarak adlandırılır. İnsülin ve glukagon hormonları, kan glukozunu belli bir değerde tuttuğundan sağlıklı kişilerde açlık kan glukozu oran olarak, 75 mg/ dl’nin altında olmaz. Hipoglisemi uzun bir süre aç kalma, günlük öğün atlama, bazı ilaçlar, aşırı fiziksel aktiviteler, yorgunluk, kalp rahatsızlığı, karaciğer ve böbrek yetmezliği, alkolden zehirlenme, yoğun olarak insülin üretimine neden olan pankreas tümörleri şeklinde birçok nedene bağlı olarak oluşmaktadır.

Günümüzde, iş hayatında hastane koşulları dışında da glukoz değeri takibi yapılmaktadır. Bu anlamda işveren çalışanları için iş sağlığı güvenliği kapsamında sürmen osgb aracılı ile iş yerlerinde de parmaktan alınan bir damla kan ile glukoz seviyesini ölçtürebilmektedir. Bu sayede iş yerinde hem sağlık şartları sağlanmış olur hem de çalışanlar açlık ve tokluk glukoz seviyelerini de rahatça takip edebilir. 

Rutin kontroller için her an işçilerin yanında olan sürmen mobil sağlık hizmeti iş sağlığı güvenliği kapsamında personelin tüm sağlık taramalarını yapmaktadır. Bu bakımdan yoğun iş hayatında çalışanlar, hastaneye gitmeden kendi iş yerlerinde ölçümlerini yaptırabilirler. Bunun sonucunda da hastane ile aynı hizmeti sağlayan hizmetlerden faydalanabilirler. Genel olarak mobil sağlık hizmeti hem işveren için hem de çalışan personel için oldukça faydalı ve gerekli bir hizmettir. 

Aklınıza takılan bir şey mi var?

Testler ile ilgili bir sorunuz varsa bize hemen ulaşıp, bilgi alabilirsiniz.