Göz Testi

Göz Testi Nedir?

Göz testi, hastanın genel göz sağlığını değerlendirmek ve hastada göz hastalıklarından herhangi birinin mevcudiyetini kontrol etmek amacıyla yapılan çeşitli ölçümleri ifade etmektedir. Göz doktoru farklı aletler ve cihazlar yardımıyla, gözlerin belirli yön ve mesafelerdeki ışığa, harflere ve şekillere duyarlılığını tespit etmektedir.

Bu testler sıklıkla miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının yanı sıra makula dejenerasyonu, renk körlüğü gibi hastalıkların teşhisinde kullanılmaktadır.

Göz testi uygulamaları sayesinde birçok göz hastalığı ortaya çıkarılabilmektedir. Hastaların belli başlı şikayetleri sonrasında uygulanan birçok test ile göz bozukluğu ve çeşitli hastalıkların tedavi için erken tanısı mümkündür.

Ailesinin sağlık geçmişinde görme problemleri bulunan kişilerin yaptırdıkları göz testi sonuçları hastanın arşivinde saklanmaktadır. Böylece ileride ortaya çıkabilecek bir görme probleminin başka problemleri de tetiklemesini öngörmek için bu sonuçlar kullanılabilmektedir.

Çeşitli göz hastalıkları ve görme kusurlarının tespiti için kullanılan bazı göz testi uygulamaları şunlardır:

Görme keskinliği ölçümü, görme alanı ölçümü, duochrome testi, renk körlüğü testi, amsler grind, lazer ve göz içi lens uygulamaları öncesinde yapılan çeşitli tetkiklerdir.

Görme Keskinliği Testi Göz testi uygulamalarının en çok kullanılanlardan biri olan görme keskinliği testidir. Her iki taraf için de ayrı ayrı tespiti yapılmaktadır. Öncelikle bir taraf test edilirken diğeri kapatılır ve kapatılan tarafa basınç uygulanmaz. Öncelikle uzak görüşün ölçülmesi için kullanılmaktadır.

Hastanın 6 metre uzağına yerleştirilen 10 kademeli üzerinde şekil ve harf dizileri bulunan görme eşeli kullanılır. Okuma yazma bilmeyen kişilerde ve 3 itibari ile çocuklarda yalnızca E harflerinden oluşan E eşeli kullanılmaktadır. Hastalardan E harfinin açık uçlarının hangi yöne baktığını belirtmeleri istenir.

Görme alanının tespiti için yapılan testler arasında en yaygın kullanılan eşlen ise Snellen eşlenidir. Bu eşlende hasta eşlenin en alt bölümündeki en küçük 10. sırayı okuyabilirse, görme 10/10 tam olarak nitelendirilir.

Göz testi uygulaması esnasında pinhole kullanımı ile görüşünün arttığı tespit edilen hastalar olabilmektedir. Bu hastalara öncesinde otorefraktometre ile saptanan yaklaşık kırma kusuru derecesine uygun deneme merceği takılır. Böylece harflerin ve işaretlerin daha rahat okuması sağlanır.

Eşelde ilk sırayı göremiyorsa görmesi 10/1 altında demektir. Sonrasında ise çeşitli mesafelerden parmak saydırılır. Eğer hasta göremiyorsa el sallama hareketi yapılır ve bunu da göremiyorsa ışık hissini ve ışığı 4 farklı açıdan fark edilip fark edilmediğinin ölçümü gerçekleştirilir.

Yakını görme bozukluğu için ise yakın okuma eşeli kullanılmaktadır. Küçükten büyüğe doğru dizilmiş ve 10 sıradan oluşan harflerin bulunduğu eşeli hastanın 35 cm’den okuması istenir.

Aklınıza takılan bir şey mi var?

Testler ile ilgili bir sorunuz varsa bize hemen ulaşıp, bilgi alabilirsiniz.

Sağlık Ertelemeye Gelmez!

Uzman ekibimizle görüşme talep ederek, teklif alabilirsiniz.