Akciğer Grafisi

Akciğer Grafisi

Kişiye uygulanan sağlık testleri bazı hastalıkların erkenden teşhis edilmesine olanak vermektedir. Bu testler sayesinde kişideki hastalık teşhis edildikten sonra tedavi teknikleri de doğru bir şekilde belirlenebilmektedir. Akciğerlerimiz bilindiği gibi solunum organımızdır. Biz insanlar için solunum olayını gerçekleştiremeden yaşamak imkansızdır.

Temel solunum organımız olan akciğerlerimize günlük yaşamımızda çok iyi bakmalıyız. Fakat bazı kişiler madencilik gibi ağır iş kollarında çalışarak zamanla akciğerlerinin yıpranmasına neden olabilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği alanında bu iş kollarında yer alan çalışanlarımıza düzenli olarak meslek hastalıklarına yakalanmamaları adına akciğer grafiği çekilmelidir. 

Akciğerler, solunum yolları, kalp, kan damarları, göğüs ve omurga kemiklerinin görüntülenmesiyle gerçekleşen ve bu alanlardaki sağlık sorunlarının belirlenmesinde kullanılan tekniğe akciğer grafiği denmektedir.

Bu grafik sayesinde akciğerlerin içindeki sıvıyı ve çevresindeki havayı da görüntüleyebiliriz. Kişiler göğüs yaralanması, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına gittiğinde doğrudan ilk olarak akciğer grafiği çekilmektedir.

Akciğer grafiğinde X ray ışınları kullanılmaktadır. Bu sayede kalp, damarsal yapılar, göğüs, akciğere komşu kemik ve yumuşak dokular radyolojik olarak incelenebilmektedir. Akciğer ve göğüs boşluğu, kalp, damarsal yapılar, yemek borusu ve mide, sinir sitemi, kemik ve yumuşak dokular gibi bölgelerdeki hastalıklar akciğer grafiği sayesinde belirlenebilmektedir. Akciğer ve göğüs boşluğu hastalıkları zatürre, bronşit, verem gibi hastalıklar olabilmektedir. Aynı zamanda mesleğe bağlı ani ya da kalıcı hastalıklarda bu kategoride incelenmektedir.

KOAH, Astım gibi hava yolu hastalıkları, akciğer zarı hastalıkları ve diafragmanın yapısal durumu ve hareket kusurları gibi pek çok hastalık burada gözükmektedir. Kalp zarı hastalıkları, kalbin yapısal durumu, boyutu, pozisyonu, doğumsal ya da sonradan gelişen komplikasyonları gibi hastalıklar da kalp hastalıkları arasında sayılmaktadır. Damarsal yapılardan kaynaklı hastalıklar yapısal bozuklukları, doğum ve sonradan gelişen deformasyonları, damar duvarı hastalıklarını ifade etmektedir.

Yemek borusu ve mide hastalıkları ilgili organların yapısal durumunu, tümoral hastalıklar ifade edebilmektedir. Sinir sistemi hastalıkları omurilik patolojileri ve tümoral hastalıkları göstermektedir. Kemik ve yumuşak doku hastalıkları omurgaların ve kaburgaların yapısal bozukluklarını, dizilimini ve travmatik belirtileri, köprücük kemiği ve omuz eklemini meydana getiren kemik yapılarındaki problemleri göstermektedir. Göğüs duvarı, boyun ve karın içi yapıları da akciğer grafiği görüntüleme alanı içinde yer almaktadır. Dolayısıyla bu bölgelerle ilgili hastalıklar da bu grafik sayesinde gözükebilmektedir. 

Öncelikle akciğer grafiğinin kısa süre içerisinde detaylı bir görüntüleme sunduğunu bilelim. Elde edilen yani ortaya çıkan görüntülere göre sağlık sorunu olup olmadığı tespit edilir. Tanı konulan hastalığa tedavi planı uygulanır. Bu bakımdan akciğer grafiği çektirmek avantajlı bir durumdur. Akciğer grafiği hasta elverişli ise ayakta çekilir. Kişi uygun pozisyona gelir ve X ışınları hastanın arkasından alabileceği şekilde verilir. Eğer kişi ayakta duramayacak durumdaysa yatarak da akciğer grafiği çekilebilir. Akciğer grafiği çekiminde bazı özel tetkikler de yapılabilmektedir. Bu durumda X ışınları önden, sağ ya da sol kol üzerinden ve her iki akciğerin üst bölümlerinde de verilebilmektedir.

Akciğer grafiği radyasyondan korunma göz önünde bulundurularak çekilmektedir. Çünkü bilindiği gibi akciğer grafiği X ışınlarıyla elde edilen görüntülerdir. Günümüzde teknoloji bu konuda oldukça geliştiği için alınan radyasyon en az seviyeye indirgenmiştir. Bir gereklilik olduğunda bu grafik endişesiz bir şekilde çekilebilir. Gebelik gibi özel durumlarda yani tamamen radyasyondan kaçınılması gereken durumlarda farklı tetkiklerle yer değiştirme söz konusu olacaktır.

Akciğer grafiği X ışınlarının geliş yönüne göre çeşitlendirilmektedir. X ışınlarının arkadan alındığı grafik çeşidi PA Akciğer Grafiği olarak isimlendirilir. Eğer X ışınları önden alınıyorsa AP Akciğer Grafiği çekilmiş demektir. Kalp yapısının daha ön planda tutularak çekildiği grafik çeşidi ise telegrafi grafiğidir. 

Dekübitis Grafiği de akciğer zarları arasında biriken sıvının tespiti için çekilmektedir. Bu grafik çeşidi sağ veya sol dirsek üzerine eğilerek çekilmektedir. Akciğer üst bölümlerini analiz eden özel grafik çeşidi ise Apikolordotik Grafiği olarak karşımıza çıkmaktadır. Floroskopi de diafragma patolojilerini değerlendiren dinamik grafik türüdür.

Bireylerin çalışma yaşamları çok uzun süreleri içerebilmektedir. Genç yaşından emekli olana kadar sürekli aynı işin yapılması kişinin meslek hastalığına tutulmasına neden olabilir. Akciğerler ve solunum yolları hastalıkları bu durumlardan dolayı karşımıza çıkabilmektedir. Bu yüzden akciğer grafiği fabrika, maden gibi iş yerlerindeki çalışanlara düzenli olarak uygulanmalıdır. Çünkü bu grafik çekimi sonucunda çalışanın akciğerleri belirli zaman aralıklarıyla takip edilir. Olası hasarlar görülür.

Akciğer grafiği çektirmek günümüzde artık oldukça kolaydır. Çünkü ortak sağlık güvenlik birimi ismiyle çalışan kurumsal Sürmen firması sürmen mobil sağlık hizmeti adı altında akciğer grafiği gibi çeşitli testleri çalışanlara uygulamaktadır.

Meslek hastalıklarını bu uygulanan testler aracılığıyla önleyen sürmen osgb iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli her hizmeti firmalara sunmaktadır. Bu hizmeti veren Sürmen firmasını http://www.surmen.com.tr/ sitesinden inceleyebilir ve ne kadar önemli bir iş yaptığını fark edebilirsiniz.

Aklınıza takılan bir şey mi var?

Testler ile ilgili bir sorunuz varsa bize hemen ulaşıp, bilgi alabilirsiniz.

Sağlık Ertelemeye Gelmez!

Uzman ekibimizle görüşme talep ederek, teklif alabilirsiniz.