Solunum Fonksiyon Testi

Solunum Fonksiyon Testi

İş güvenliği hem çalışan hem de çalıştıran firma için en önemli olgudur. Bir çalışanın iş güvenliğini sağlayabilmek yapılan hizmete göre bazı fizyolojik testlerinin de tamamlanmasından geçmektedir. Solunum testinin yapılması da bu fizyolojik testler arasında yerini almaktadır. Bununla beraber laboratuvar testlerinin de yapılmasına gereksinim duyulabilir. Bu konuda firma sahibi çalışanları için uzman bir sağlık hizmeti kuruluşuyla anlaşma yapabilir ve hizmet alabilir.

Solunum sistemi akciğer, yutak ve soluk borusu gibi bölümlerden meydana gelir. Yoğun sigara dumanı, aşırı hava kirliliği, yaptığımız meslek dalları solunum sistemi hastalıklarına yakalanmamıza neden olabilir. Bu hastalıklara zamanında müdahale edilmezse sonuçları kötü olabilir. Burada devreye solunum fonksiyon testi girmektedir. Bu test sayesinde solunum yollarında bir hastalık varsa tespit edilmektedir. 

Solunum fonksiyon testinin bir diğer ismi akciğer fonksiyon testidir. Bu test akciğerlerin çalışma performansını ölçer. Bu test sayesinde akciğerlerdeki hastalık başlangıcı varsa gözlemlenebilir. Test sadece hastalığı teşhis etmek için değil var olan hastalığın tedavi sürecini gözlemlemek için de yapılır. Bu sayede iyileşme seviyesi doğru bir şekilde takip edilmiş olur.

Solunum fonksiyon testi uzmanın görmek istediği değerlere göre değişken olabilir. Fakat genel olarak baktığımızda solunum fonksiyon testinin uygulaması zor değildir. Birey ağız yoluyla solunum fonksiyon testi cihazına bağlanır. Kişiden bu bağlama sonucunda nefes alıp vermesi istenir. Testin süresi ise bazı durumlarda uzatılabilir. Öksürme, nefes tutma, hızlı nefes alıp verme gibi durumları da bireyden test esnasında istenebilir.

Bu testin ciddi bir yan etkisi yoktur. Sadece bazı durumlarda bireyde baş dönmesi ve yorgunluk yapabilmektedir. Aynı zamanda bu test sadece akciğerlerle ilgili değil başka hastalıkların teşhisini de ortaya dökebilir. Solunum fonksiyon testi hem hava akışı hem akciğer kapasitesi hem de akciğerlerde nefes tutma kapasitesi hakkında detaylı bilgiler verebilmektedir. 

  • Solunum fonksiyon testine ihtiyaç duyabilecek kişiler;
  • Nefes darlığı yaşayanlar
  • Hışırtılı solunuma sahip olanlar
  • Öksürük ve balgam şikayeti olanlar
  • Akciğer filminde normal dışı bulgulara rastlananlar
  • Uzun zamandan beri sigara içenler
  • Akciğer ve kalp ameliyatı olacak olan kişiler
  • Genel anesteziye maruz kalacak kişiler
  • Doktorun önerisiyle vücutta var olan başka bir hastalığın akciğeri etkileyebilmesi durumunda olanlar
  • Madencilik, fabrika gibi akciğerleri etkileyecek işlerde çalışanlar
  • Sporcular

Nefes açıcı, iltihap giderici ve koruyucu gibi akciğerleri ilgilendiren ilaçları kullananlar solunum fonksiyon testine ihtiyaç duyan kişilerdir.

Solunum fonksiyon testinin uygulama amacı değişebilir. Çünkü birçok hastalığın teşhisinde solunum fonksiyon testi kullanılır. Bu durumda bu testi talep eden uzman semptomlara göre testi ister. Aynı zamanda test sonucu sadece hastalığı tespit etmede değil tedavi etmede de bilgiler verir. Bu sayede hastalık karşısında en doğru tedavi yöntemine karar verilir.

Solunum fonksiyon testi alerji, astım, kronik bronşit, akciğer hastalıkları, koah, obezite sendromu, akciğerlerde tümör, akciğerlerde enfeksiyon, solunumu kısıtlayan hastalıklar, asbest hastalığı ve akciğer sarkoidozu gibi hastalıkları teşhis etmede yardımcıdır. 

Solunum fonksiyon testi uygulanmadan önce kişi bazı şeylere dikkat etmelidir. Bunun takibini ve hazırlığını işlemi yapacak olan uzman gerçekleştirir. Bu prosedürler doğru bir şekilde uygulandığında test de en doğru sonucu verir. Solunum fonksiyon testi uygulanmadan önce şunlara dikkat edilmelidir;

  • Kişinin yaş, boy ve vücut ağırlığı belirlenir. 
  • Uzman düzenli kullanılan ilaçların listesini alır. 
  • Göğüs hastalıkları, göz hastalıkları ve benzeri rahatsızlıklar varsa uzmana söylenir.
  • Sigara ve alkol testten önce kesilir.
  • Test öncesi ağır egzersiz yapılmaz.
  • Test öncesi ağır yemekler yenmez.
  • Test öncesi çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler içilmez.
  • Nefes almayı olumsuz etkileyen kıyafetlerden kaçınılır.
  • Vücut kitle endeksine bakılır.

Bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra solunum fonksiyon testi uygulamaya koyulur. Uygulamanın ilk adımı nefes almada zorluk yaratabilecek kıyafet ve aksesuarların çıkarılmasıdır. Bu test oturularak yapılmaktadır. Tıkaç yardımıyla burun delikleri kapatılır. Çünkü burundan nefes alınmaması test esnasında gereklidir. Test sırasında nefes alıp verme ağızdan yapılır. Ağızlık kişiye takılır ve birey ilgili solunum cihazına bağlanır. Test sırasında hastadan nefes alıp vermesi, nefesini tutması gibi bazı etkinlikler istenir. Bu şekilde test uygulanır. 

İş güvenliği uzmanları çalışanlardan solunum fonksiyon testini istemektedir. Firma sahipleri ise bu testin çalışanlara uygulanmasında destek olmaktadır. Özellikle madencilik gibi akciğerleri etkileyen bir iş kolunda çalışılıyorsa mutlaka solunum fonksiyon testine yer verilmelidir. Çünkü solunum fonksiyon testinin yapılması bazı hastalıkların gecikmeden belirlenmesini ve tedaviye hemen başlanmasını sağlar. Bu sayede kişi meslek hastalığına tutulsa bile erken teşhis sebebiyle çalışma yaşamını ve kendi hayatını güvence altına alabilir. 

Solunum fonksiyon testinin yapılmasında kişi ve kurumlar aracı firmalarla anlaşabilir. İş yerleri çalışanlarının meslek hastalıklarıyla ilgili tüm teşhis, test ve tedavi süreçlerini gerçekleştirmekle yükümlüdür. Hatta kişilere çalıştıkları yerde bu testler uygulanabilmektedir. İşte size fizyolojik bir test olan solunum fonksiyon testini sürmen osgb firması yapabilir. 

Sürmen ortak sağlık güvenlik birimi firması fizyolojik testleri ve laboratuvar testlerini iş yerlerinde uygulayarak sürmen mobil sağlık hizmeti vermektedir. Bu hizmet sayesinde hem çalışanlar hem de işverenler kolaylık görmektedir. Firmanın hizmetlerini http://www.surmen.com.tr/ adresinden inceleyebilirsiniz.

Aklınıza takılan bir şey mi var?

Testler ile ilgili bir sorunuz varsa bize hemen ulaşıp, bilgi alabilirsiniz.

Sağlık Ertelemeye Gelmez!

Uzman ekibimizle görüşme talep ederek, teklif alabilirsiniz.