EKG

EKG

Genel olarak, tıpta kalp damar hastalıkları alanında tanı koyabilmek için kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitelerin grafiksel bir şekilde kayıt edilmesine olanak sağlayan bir cihaz olmaktadır. Kalp atımı şeklinde de bilinen atriyum ve de ventriküllerinin kasılması veya gevşemesi süreçlerinde zayıf bir şekilde elektriksel aktivite oluşmaktadır.

Bu aktivitede hem kalp ritmi hem de frekansı ve yayılımı ile ilgili olarak birçok veri içermektedir. Elektriksel aktivitelerin ölçülebilmesi için elektrokardiyografi veya diğer adı ile EKG cihazı kullanılmaktadır.

Hastanelere çoğu zaman göğüs ağrısı şikayetleri ile gelip, hekime başvuran kişilerin olası kalp krizi risklerinin değerlendirilmesi konusunda uygulanan EKG, derinin üzerine yapıştırılan elektrotlar ile çekilmektedir. Kalbin her kasılış anında yaratmış olduğu elektriksel aktivitenin ölçümü ile, kalp ile ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olmaktadır. Kalp içinde bulunan kulakçık ve karıncıkların yaratmış olduğu kasılma veya gevşeme hareketini, kalpte bulunan hücre grupları tarafından uyarılması ve bu uyarıların iletimi esnasında ortaya çıkan elektriksel faaliyetlerin EKG ile ölçülebilmesi için; hasta olan kişinin vücuduna 10 tane elektrot yapıştırılır.

Bu elektrotlar da kablolar ile EKG cihazına bağlanır. Genel olarak, göğüs, kol veya bacak bölgesine, cildin üzerine yapıştırılan elektrotlar ile kalbin yaratmış olduğu elektriksel aktivitelerin ölçülmesini mümkün kılmaktadır. Elektrotların bağlı olduğu bu cihaz, tüm aktiviteleri grafiksel biçimlere dönüştürüp özel bir kağıda basmaktadır. Buna bağlı olarak; uzman hekim, hastanın kalp ile ilgili olan şikayetini kolay bir şekilde değerlendirmektedir. 

Bu konuda özellikle ritim ve iletim bozuklukları, hipertrofi, kalbin kanlanması veya diğer adı ile kalp kasının büyümesi şeklinde olan anormal durumların tespit edilmesinde kullanılan EKG, uzman hekim için bir muayene yöntemi olmaktadır.

1) Eforlu EKG

Genelde Kalp stres testi, efor testi veya treadmill şeklinde bilinen eforlu EKG, kalbin oluşturduğu elektriksel aktiviteleri anlık bir şekilde elektrokardiyogram üzerine kaydetmektedir. Genelde yürüyüş bandının üzerinde bir protokol ile yapılan efor testi ile kalbin baskı altında olduğu zaman verdiği tepkiler ölçülmektedir.

Kalp ve damar hastalıklarının araştırılması süreçlerinde başvurulan eforlu EKG, genel olarak, farklı şikayetler ile doktora başvuran hastanın tüm şikayetlerinin egzersiz sürecinde artıp artmadığının belirlenmesi ve de şikayet oluşması halinde kalpte nasıl bir sorun oluştuğunun kolay bir şekilde gözlemlenmesi için yapılmaktadır. 

 

2) Holter EKG

Genel olarak bir telefon ile aynı ebatta olan holter EKG, göz kararması, kalp çarpıntısı, bayılma şeklinde olan şikayetlerin varlığında ve de kalp ritim bozukluklarının gözlenmesinde kullanılmaktadır. Pil ile çalışan bu cihaz, kişinin bel bölgesine veya da boynuna askı ile takılmaktadır. Cihaza bağlı olan elektrotlar da göğüs bölgesine ve cilt üzerine yapıştırılır. Bu konuda özel bir durum olmadığı sürece, kişinin normal olan günlük yaşamına dönmesi veya normalde yapmış olduğu rutin hareketleri yapması istenmektedir.

24 saat sürede cihaz, kalbin yaratmış olduğu elektriksel aktivitenin yanında nabız ve tansiyon şeklinde olan verilerin ölçümünü de yaparak tüm bu verileri kaydetmektedir. Bu sürenin sonunda da hekim, holter EKG cihazını çıkartmakta ve tüm verileri bilgisayara aktarmaktadır. Holter EKG sonucuna bağlı olarak da hekim, gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.

Vücuda bağlanan elektrotlar ile çekilen EKG, doktora kalp hakkında çok farklı bilgiler sağlamaktadır. Günümüz şartlarında EKG, kardiyoloji uzman hekimine başvuran her hastaya çekilir. Özellikle de kalp krizi şüphesi ile bu bölüme başvuru yapan hastalara uygulanan EKG işlemi, 

Ritim ve iletim bozukluğu şüphesinde

Kalp kapakçıklarında olan problemlerde

Hipertrofi şeklinde tanımlanan kalp kasının durumunun gözlemlenmesi halinde

Kan iyonlarında meydana gelen bütün dengesizliklerin saptanması işlemlerinde

Kalp sağlığı için bir soru olmaması durumunda da mutlaka EKG çekimi ile rutin kontroller yapılmalıdır.

Genel olarak baktığımız zaman, günümüz şartlarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak, birçok firma çalışanlarının sağlığını yankından takip etmek istemektedir. Bu durumda da sürmen osgb devreye girmektedir. Personel sağlığını rutin bir şekilde inceleyen ve EKG konusunda da çok detaylı araştırmalar yapan bu sistem hem çalışan sağlığı hem de iş sürekliliği için çok önemli bir durum olmaktadır. Personel EKG çekimi işlemlerini de yapan sürmen mobil sağlık hizmeti, sağlıkla ilgili her konuda işveren ve personelin destekçisidir.

Aklınıza takılan bir şey mi var?

Testler ile ilgili bir sorunuz varsa bize hemen ulaşıp, bilgi alabilirsiniz.

Sağlık Ertelemeye Gelmez!

Uzman ekibimizle görüşme talep ederek, teklif alabilirsiniz.